Ogen zijn de poorten tot de ziel, zegt men toch wel eens. Of zijn het misschien ook wel gewoon ogen…. In ieder geval zijn ze boeiend om naar te kijken. Of in te kijken.. Wat gaat er toch om in die ander?

Tijdens de ontwikkeling van de tekenmachines heb ik heel veel ogen getekend. Waarom? Omdat ze eigenlijk direct antwoord leken te geven op de vraag of de tekeningen de goede kant op gingen. Criteria die ik hanteerde waren de volgende:

  • Is het onderwerp, de persoon alleen op basis van de ogen herkenbaar?
  • Is het duidelijk hoe de persoon zich op dit moment voelt?
  • Roept de blik een gevoel op bij de kijker. (De kijker was in veel gevallen natuurlijk de maker… bij mij dus).

Het leuke is ook dat naarmate ik meer ogen ging tekenen, ik ook meer ben gaan zien in ogen. Men zegt wel: Hoe meer je ergens vanaf weet, hoe meer je erachter komt dat je niet zoveel weet. Ik geniet ervan hoe andere tekenaars en schilders de ogen vastleggen en besteed altijd extra veel tijd om de ogen echt goed te krijgen in het werk.

Verder heb ik nog iets geleerd als het gaat om de ogen. Als je de ogen maar ongeveer goed weet te ‘pakken’ in de tekening, is de rest veel minder belangrijk. Voor veel andere onderdelen lijkt vaak te gelden dat het juist goed werkt om veel ‘weg te laten’. Dat geeft ruimte aan het brein om het zelf in te vullen…

Een paar elementen wil je eigenlijk altijd wel terugzien in een tekening van de ogen.:

  1. De lichtjes: De zitten meestal aan de bovenkant en zitten bij zowel het linker als het rechteroog op ongeveer dezelfde plaats… Vaak zijn het er meer dan 1.
  2. Schaduw op de oogbol. Om de illusie te krijgen dat het oog ook echt ‘bol’ is, moet je juist het oogwit vaak helemaal niet zo wit maken, maar juist wat donkerder naar de zijkanten toe.
  3. De oogkas, brug. Het oog ligt duidelijk in een dieper gelegen deel om het goed te beschermen. Hier komt dus minder licht (afhankelijk van waar het licht vandaan komt). Het moet duidelijk ‘volume’ krijgen in de tekening.

Regelmatig maak ik nog oogportretten, neem maar eens een kijkje..

Oogportret

Oogportret door Epenko

Oogportret Ronald door Epenko

Oogportret Ronald door Epenko

 

 

 

Ogen van Cruyff door Epenko

Ogen van Cruyff door Epenko

Ogen van Dirck Volkertsz Coornhert

Ogen van Dirck Volkertsz Coornhert